Zgodovina letalstva

Vsak teden bomo objavili zgodbo oziroma dogodek iz preteklosti, ki je zaznamoval razvoj letalstva. Vabimo Vas, da pridno spremljate prispevke. Na koncu bomo objavili nagradno igro in izžrebali nagrajenca oziroma nagrajenko!

 

1. 1782 Brata Montgolfier

2. 1800 Sir George Cayley

3. 1891 Otto Lilenthal  

 

 

-1782 Brata Montgolfier 

Joseph-Michel Montgolfier (26.8.1740 – 26.6.1810) in Jacques-Etienne Montgolfier (6.1.1745 – 2.8.1799) sta bila rojena v družini, ki se je preživljala s tovarno papirja v kraju Annonay in Ardeche v Franciji. Starša sta imela 16 otrok. Joseph je bil 12 otrok in že kot majhen fant je kazal znake pravega inženirja in inovatorja. Etienne se je rodil kot 15. otrok v nasprotju s svojim bratom pa je imel razvito poslovno žilico. Etienne je bil tudi zelo težaven otrok saj ni prizanašal svojim mlajšim bratom in sestram. Etienne se je v Parizu šolal kot arhitekt a je po smrti svojega starejšega brata Raymonda prišel nazaj v domovino leta 1772 in prevzel papirniško obrt. V desetih letih vodenja obrti je pridobil ključna znanja na področju inženirstva. Takrat je bila papirniška obrt tehnološko zelo zahtevna. Joseph je nekega večera opazoval odprt ogenj in iskrice, ki so se dvigovale v nebo. Menil je, da je sila, ki omogoča dvigovanje iskrice posledica dima. Z bratom Etiennom sta s pomočjo papirja in platna sestavila prvi manjši prototip balona na “dim”. Pod manjšim balonom sta zakurila ogenj in tako se je balon postavil pokonci. Bila sta prepričana, da je to posledica dima. Kasneje sta s pomočjo starih čevljev poskušala zgostiti dim in doseči boljše dviganje balonov. Takrat še niso vedeli, da je posledica dviganja toplozračnega balona razlika gostot toplega in hladnega zraka.         Prvi poleti s potnikom 19. Septembra 1783 v Versaillesu je poletel prvi toplozračni balon, ki je imel na svoji poti prve potnike. Prvi potniki so bili ovca, petelin in raca. Prvi polet je trajal 8 minut. Polet so spremljali tudi kralj Louis XVI, Marie Antoinette in takratni francoski pravniki.

Prvi polet s človekom
15. Oktobra 1783 sta bila prva pilota Pilatre de Rozier ter Marquis d`Arlandes. Toplozračni balon ni bil več privezan na zemljo med letom.  
19. Januarja 1784 je ogromen Montgolfierjev toplozračni balon poletel v višino 3000 ft nad mestom Lynos s sedmimi potniki.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tako se je odprla bitka za modro nebo. Porajale so se ideje kdo bo prvi preletel svet s toplozračnim balonom. Toplozračni balon je poletel 100 let pred prvim letalom.
 

 Nazaj na vrh

-1800 Sir George Cayley izumitelj in pionir aeronavtike

Sir George Cayley (1773-1857) rojen v Angliji je  najbolj znan kot “oče aeronavtike”  s svojimi deli na področju “naprav oz. letal težjih od zraka”. Caylej je bil prvi mož, ki je opredelil sile, ki so prisotne med letom predmeta oziroma letala, kar je bilo za tiste čase neprecenljivo odkritje. Povezal je sile vzgona, upora, teže in potiska in bil prvi mož, ki je skonstruiral in zgradil jadralno letalo, ki je sprejelo pilota in je uspešno tudi poletelo. Bil je prvi človek, ki je trdil, da sta vzgon in potisk različni sili. Takratni znanstveniki so opazovali ptice in so domnevali, da sta sili vzgona in potiska enaki oziroma, da je to enotna sila. Leta 1804 je Cayley izvajal različne aerodinamične teste in preučeval strukturo krila. Bil je prvi človek, ki je opazoval profil krila in tudi testiral različne možnosti izvedbe.Veliko idej je Cayley realiziral kot  model, ga preučil nato pa naredil pravega v merilu 1:1. Nizal je uspehe enega za drugim.
Leta 1849 je zgradil svoje prvo pravo jadralno letalo. Kakorkoli, George Cayley ni bil prvi, ki je poletel z jadralnim letalom. bPrvi, ki je poletel z jadralnim letalom je bil 10 letni sin enega izmed njegovih zaposlenih. Polet je bil kratek vendar 10 letni deček je bil vseeno prvi, ki je poletel z jadralnim letalom.

 

 

 

Naslednji preskusi so sledili in leta 1853 je zgradil tudi prvo trokrilno jadralno letalo, ki je letelo približno 300 m z odraslim pilotom.                 Sir George Cayley je umrl leta 1857.

Nazaj na vrh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-1891 Otto Lilenthal


Otto Lilenthal se je rodil 23. maja na Poljskem.  Otto je bil inženir in zelo dejaven na področju razvoja prvih jadralnih letal. Že od malega je opazoval ptice, ki so letale po nebu in žele prenesti svoje znanje v prakso. Otto je bil prvi, ki je dokazal, da lahko letimo z napravo težjo od zraka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leta 1892 je skonstruiral prvo jadralno letali, ki ga je bilo moč krmariti. Letalo je krmili podobno kot to danes počnejo zmajarji. S spreminjanjem težišča letala oziroma premikanjem telesa. Svoje prvo letal oje poimenoval Derwitzer. Ime je prejel po mestu, kjer je letalo prvič poletelo.

Otto je bil zelo dejaven na področju letalstva med leti 1891 ter 1896 saj je s pomočjo svojega brata Gustava uspešno opravil preko 2000 poletov z jadralnim letalom. Najdaljši polet, ki mu je uspel je bil dolg kar 350m, kar je bilo za takratne razmere skoraj nepojmljivo. Zgradil je 16 jadralnih letal. Večinoma so bila letala enokrilna.

Otto je pri gradnji uporabljal naraven gradbeni material kot je recimo les Vrbe ter Bambusa. Uporabljal je tudi bombaž. Danes poznamo Lilenthalovo polaro krila. Otto je narisal karakteristike krila v obliki polarnega diagrama. Otto se je z nižjega hriba pognal v zrak in zajadral, vendar je sunek vetra pod krilo, letalo obrnilo ter strmoglavilo na tla. Poškodoval si je hrbtenico ter v naslednjih dneh umrl.

 

Njegove besede pred smrtjo so bile: “Žrtve morajo biti!”. Tako je preminul 10. avgusta 1896.

 

 

 

 

 

 

Nazaj na vrh