Kakšna je varnost ultralahkih letal ?

Mar 9th, 2012 | By | Category: Ultralahko letalstvo

Podjetje Pipistrel, ki izdeluje ultralahko letalo Virus na katerem poteka šolanje v Letalskem Centru Maribor temelji na zelo dobri logistiki, le-ta pa je osnova za varnost v ultralahkem letalstvu. Tehnološko dovršen sistem podjetja Pipistrel omogoča natančno sledljivost vseh delov, ki so vgrajeni v letalo. Za vsak posamezni sklop letala Virus v podjetju natančno vedo, kdo ga je izdelal, kdaj je bil dobavljen in kako dolgo je na zalogi. Napredni sistem povezuje serijsko številko vsakega letala z vsemi vgrajenimi deli, vodijo natančno evidenco tudi kdo je posamezni del vgradil v letalo in kakšna je življenska doba posameznega dela.

Ultralahko letalo Pipistrel Virus ima do 5.000 različnih delov, ki so smiselno povezani v 90-95 posameznih sistemov v letalu (pogon, kolesa, hidravlika itd.).

Zaradi izredno precizne, natančne in tehnološko dovršene izdelave je letalo Virus 912 je zelo sposobno, varno, zelo ekonomično in hitro ultralahko letalo, ki je poželo številne nagrade s strani znanstvene agencije Nasa.

Poleg visoke varnosti pri sami zgradbi in izdelavi letala pa ima Virus 912 tudi sistem za reševanja letala in posatke v primeru večje strukturne poškodbe letala.  Gre za balistični sistem reševalnega padala, ki zelo učinkovito poskrbi zato, da celotno letalo varno pristane na zemlji.

VIDEO 1 (test reševalnega padala na tleh)

VIDEO 2 (test reševalnega padala v zraku)

V primeru težave z motorjem oz. odpovedi motorja ima letalo odlične jadralne sposobnosti, tako lahko z višine 1000m nad terenom brez motorja preleti razdaljo kar 24 kilometrov. PIC (Pilot in Command) lahko mirno in varno izvede prisilen postopek zasilnega pristanka, izbere primeren teren in varno pristane.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Comment