Formacija letal LC Maribor v obeležitev obletnice bombnega napada mesta Maribor

Apr 12th, 2012 | By | Category: Motorno Letenje, Ultralahko letalstvo

Letalski center Maribor (LCM) je s trojnim preletom motornih in ultralahkih letal v formaciji danes obeležil 67 letnico zadnjega letalskega napada mesta Maribor.  Pri tem so letala odvrgla množico letakov s fotografijami zavezniškega bombardiranja. Letalski center Maribor se je izvedbe tega projekta lotil nadvse resno. Sodelujoči piloti smo se zbrali v zgodnjih jutranjih urah in takoj začeli pogovor o izvedbenem scenariju, letenje v formaciji, varnosti, prisilnih postopkih itd.

Vir: Dejan Klančar LC Maribor

Sledil je t.i. uradni »briefing« v izvedbi upravnika LC Maribor Danilo Kovača. Predstavil je plan izvedbe formacijskega letenja, kje in kdaj bomo leteli, kakšen bo način sporazumevanja, kje bodo cone čakanja, kako se bo formacija kreirala itd. Vsaka najmanjša nejasnost mora biti razrešena na zemlji, da ne pride do nepredvidljivih posledic v zraku.

Po »briefingu« je sledila priprava 14 motornih in ultralahkih letal LC Maribor. Podroben pregled klubskih in zasebnih letal je izveden, piloti pripravljeni na izvedbo naloge.

Vir: Dejan Klančar LC Maribor

Po ogrevanju motorjev, kontroli sistemov sledi taksiranje vseh letal na stezo in formiranje v pare za poletanje.

Vir: Dejan Klančar LC Maribor

Kontrola zračnega prometa letališča Maribor dovoli poletanje prve formacije s steze 14. Formacija 1  poleti (najprej prvi par motornih letal in za njima še drugi par) in se vključi v desni šolski krog. Čez nekaj minut začne poletanje formacija 2 in nato še formacija 3.

Vir: Dejan Klančar LC Maribor

Formacijski pari motornih in ultralahkih letal LC Maribor se začnejo združevati v formacijo imenovano »karo« oziroma angleško »diamond« (tudi 4s) in letimo proti mestu Maribor.

Vir: Dejan Klančar LC Maribor

Prva formacijska četvorka (motorna letala Cessna 152 in Utva 75) se približuje točki, pri kateri preide na začasno frekvenco vodje letenja, ki spremlja in vodi vse tri formacije iz zemlje in se nahaja na vrhu stolpnice »City«. Vodja prvi četvorki letal LC Maribor dovoli formacijski prelet središča mesta Maribor.

Ko formacija 1 preleti center mesta začne desni zavoj formacija 2 v kateri sodelujejo ultralahka letala Virus in Sting ter motorno letalo PA18 Super Cup. Nadaljujejo let proti centru mesta ter držijo tesno formacijo.

Vir: Dejan Klančar LC Maribor

Takoj za formacijo 2 začne prelet formacija 3. V njej sodelujejo motorna letala Cessna 172, Cessna 182, DV20 Eclipse ter Cessna 206. Motorno letalo Cessna 206 LC Maribor izvrže nad trgom letake in gledalci na zemlji vidijo

*na sliki ni vidno motorno letalo Cessna 206 ampak Diamond DA20 Eclipse (Vir: http://www.maribor2012.eu)

Enak postopek preleta mesta Maribor ponovi formacija letal LC Maribor še dvakrat.

Po zadnjem preletu se motorna in ultralahka letala vračajo proti letališču Maribor. Iz formacije »karo« oziroma angleško »diamond« se razformirajo v formacijo t.i. »desni stepen« oziroma angleško »right echelon«.

Vir: Dejan Klančar LC Maribor

Sledi prehod na frekvenco letališča Maribor ter let proti letališču v novi formaciji. Nekje na sredini letališča se začnejo letala LC Maribor  odvajati iz formacije. En za drugim v razmaku treh sekund z vzpenjanjem in ostrim zavojem v levo  ter vključevanjem v levi šolski krog ter pristajanjem na stezi 14 se zaključi »bombardiranje« Maribora.

LC Maribor je s svojimi letali in piloti uspešno, natančno in predvsem varno zaključil zadan projekt. Mariboru in Sloveniji smo pokazali zakaj smo največji letalski klub v Sloveniji, zakaj smo ena najboljših letalskih šol v regiji in kaj pomeni sinergija med starejšimi in mlajšimi člani.

Povezave do strani slovenskih medijev, ki so zabeležile dogodek LC Maribor:

24ur

RTV SLO

Uradna spletna stran EPK 2012

Dejan Klančar LC Maribor

Tags: , ,

Leave a Comment