Zdravniški pregled

Zdravniški pregled za  pilote letalce

 

Zmotno je mišljenje tistih, ki pravijo, da ne moraš postati pilot, če imaš slabe zobe in nosiš očala. V današnjih časih ljudje nismo popolni to pa se kaže tudi pri zdravstvenem stanju ljudi.

Veliko ljudi se prestraši ob misli, da je zdravniški pregled za pilota prezahteven za običajnega človeka, ki ima težave z zobmi, vidom, sluhom itn.

V kolikor se odločite za športnega pilota se odločite v okviru licenc PPL, ULN (po novem LAPL), GPL vam popolnoma zadostuje zdravniško spričevalo drugega razreda.

REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA PROMET v sodelovanju s pooblaščenimi zdravstvenimi domovi podeljujeta zdravstvena spričevala 1. in 2. razreda.

Spričevalo 1. razreda potrebujejo poklicni piloti oziroma vsi tisti, ki želijo opravljati licence CPL in ATPL.

Športni piloti opravljajo zdravniški pregled za pridobitev spričevala 2. razreda. To pomeni, da letimo kot športni piloti na motornih letalih prav tako na ultralahkih in tudi jadralnih letalih. V kolikor želite opraviti zdravniški pregled 1. razreda lahko prav tako letite kot športni pilot.

Izbira zdravstvenega doma oziroma doktorja poteka navadno glede na najbližji zdravstveni dom, ki lahko izda potrdilo. Na spodnji povezavi so predstavljeni pooblaščenci, ki lahko izdajajo zdravstvena spričevala za pilote letalce.

http://www.mzp.gov.si/fileadmin/mzp.gov.si/pageuploads/DL_osebje/seznami/pooblasceni_zdravniki.pdf

Iz izkušenj pa izberemo zdravstveni dom glede na hiter in učinkovit pregled, ki pa ni nujno blizu našega kraja kjer živimo.

Pregled poteka tako, da se preko telefona najavimo na pregled, povemo, da smo kandidati za pilota letalca in se dogovorimo za točno uro pregleda.

Na pregled se lahko pripravimo že pri svojem zdravniku kar pomeni, da lahko opravimo krvne teste oziroma EKG na napotnico vendar moramo paziti, da izvidi ne bodo prestari, ko jih bo v roke dobil pooblaščeni zdravnik, ki izdaja spričevala letalcem. To nam skrajša čakalno dobo in tudi v nekaj primerih stroške pregleda.

V kolikor imate težave z vidom (slabo vidite, barvna slepota) se morate pred pregledom pooblaščenega zdravnika naročiti še na pregled okulista, ki pa mora biti ponovno pooblaščen za pregled pilotov. Okulist vam izda mnenje katerega oddate doktorju na pregledu za pridobitev spričevala. Podobno je z ostalimi težavami kot so sluh itn…

Sam pregled poteka tako, da najprej odidemo v laboratorij kjer nam vzamejo kri, nato opravimo še EKG. Opravimo pregled vida in sluha. V kolikor smo vse opravili brez težav stopimo na posvet z zdravnikom. Sledi kratek vprašalnik glede dednih bolezni in splošna vprašanja. Pregledajo se še zobje, opravimo tudi test ravnotežja. Miže naredimo nekaj počepov. Sledi še test pljučne funkcije.

V kolikor je vse v redu nam doktor izda spričevalo 2. Razreda, ki velja 5 let v kolikor smo stari manj kot 40 let. Nad 40 let velja 2 leti.

Cena pregleda je različna glede na zdravstveni dom vendar v kolikor se cene niso bistveno spremenile ne stane več kot 80e.

Spričevalo prinesemo v letalsko šolo Letalskega centra Maribor, kjer se končno začnejo prvi poleti z inštruktorjem.

 

 

 

 

 

Na sliki je prikazan test sluha