Svetovna inovacija ugledala luč sveta!

Apr 20th, 2012 | By | Category: Motorno Letenje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pipistrel prvič v živo predstavil svetovno inovacijo, gre za štirisedežno letalo Panthera, s katerim bodo srečni lastniki lahko potovali kar 370km na uro in preleteli celih 1900 kilometrov v enem kosu. Letalo je zelo sodobno, udobno, ter prostorno. Kupec bo lahko izbiral med tremi različnimi pogonskimi sistemi, bensinskim, hibridnim ali popolnoma elektičnim pogonom. Gre za prvo letalo na svetu s tovrstno izbiro pogonskih sistemov.

Panthere nameravajo sprva izdelovati v Ajdovščini nato pa nameravajo proizvodnjo nadaljevati v italjanski Gorici.

V Pipistrelu se že pripravljajo na serijsko proizvodnjo, sama certifikacija letala pa bo trajala pribljižno tri leta, tako da lahko prva certificirana letala pričakujemo v letu 2015. Predvidena kapaciteta tovarne bo pribljižno eno izdelano letalo na dan.

Vrhunsko letalo Panthera je izdelano v celoti iz kompozitnih materialov, ima uvlačljivo podvozje, je zelo aerodinamično letalo atraktivne oblike. Kabina je zelo prostorna in namenjena štirim potnikom.

Prototipno letalo poganja motor Lycoming IO-390, gre za dobro preiskušeni letalski motor, letalo je zelo varčno, gre za zelo nisko porabo goriva, kar bo pri vedno višjih cenah goriva še kako prišlo do izraza.

Letalo Panthera ne spada v Ultralahko kategorijo, ampak v kategorijo generalne aviacije, vseeno pa je zelo lahko letalo, saj tehta samo 680 kilogramov. Letalo ima vgrajeno tudi balistično reševalno padalo, kar je prava redkost v generalni aviaciji.

Direktor podjetja g. Ivo Boscarol obljublja, da bodo prva letala Panthera prišla do kupcev že v letošnjem leru, v letu 2013 pa naj bi zgradili pribljižno 20 tovrstnih letal.

Cena Pahthere se bo gibala od 350.000 EUR naprej.

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment