Polet na izlet z Ultralahkim Letalom, destinacija: SIOFOK KILITI

Okt 29th, 2012 | By | Category: Ultralahko letalstvo

Vremenska napoved čez vikend je obetala lepo vreme zato sva se s pilotom Šafarič Andrejem dogovorila za prijeten izlet na Madžarsko. Izbrala sva si majhno letališče Šiofok Kiliti, ki leži tik pod Balatonskim jezerom. Šiofok je  od jezera oddaljen zračne linije približno 4-5 minut. Rezervirala sva letalo Virus Pipistrel in si pripravila ruto.

Odločila sva se, da bova poletela preko Hrvaške nato na meji z Madžarsko sledila železniškim tirom, ki naju bodo vodili do letališča Kaposvar nato pa obrneva proti letališču Šiofok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na zgornji sliki je prikazana ruta na navigacijskem programu SkyDemon, ki nama je odlično služil! Navigacijo SkyDemon uporabljava v kombinaciji z Ipadom. Na sliki se vidi, da ravnokar zapuščava Slovenijo na VFR točki OBUTI ter letiva proti Hrvaško-Madžarski meji.

 

 

 

 

 

 

 

Na zgornji sliki se vidi kako sluzi I pad kot navigacijski pripomoček.

Na Hrvaško-Madžarski meji sva našla že prej omenjeno železnico, ki naju je peljala naprej proti letališču Kaposvar. Pot sva nato nadaljevala do Siofoka. Pred vstopom v zračni prostor Siofoka naju je prijazna kontrolorka opozorila na aktivnosti na letališču. Na letališču so bili prisotni padalci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siofok ima zelo dobro poskrbljeno za padalce. Padalci skačejo s helikopterja MI 8, kater lahko sprejme do 29 padalcev ter poleti na izjemno višino 4000 m v samo 12-13 minutah!

 

 

 

 

 

 

 

Siofok letališče ima travnato stezo v smeri 33 ter 15 in vgrajene luči za nočno letenje oziroma pristajanje. S Šafaričem sva po dobri uri in pol pristala ter si privoščila zasluženo kavico. Čez dobrih 30 minut pa sva poletela naprej proti Balatonu in se obrnila proti Mariboru.

 

 

 

 

 

 

 

Oster zavoj nad Balatonom, spodaj si ogledujeva regato Jadrnic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po dobrih 3h urah letenja sva srečno prispela ter pristala na letališču Maribor kjer sva si v klubski kavarnici BAR HANGAR privoščila zasluženo pivo!

Kako je potekal polet si lahko ogledate na spodnjem videu:

http://www.youtube.com/watch?v=rpUksNWk1NA

 

Podatki o letališču Šiofok Kiliti:

http://www.kiliti-airport.hu/

 

 

 

Tags: , , , , ,

Leave a Comment