AOPA – nasveti za pilote

Jun 4th, 2021 | By | Category: Letalstvo, Motorno Letenje, Ultralahko letalstvo

 

 

 

 

 

 

AOPA –  zakaj je dobro biti seznanjen z letališči ob ruti – PDF

Gre za kratek članek, ki govori o tem, zakaj je smiselno biti seznanjen ne samo z letališči, ki jih nameravamo med ruto obiskati, ampak tudi s tistimi ob ruti. Članek se sicer nanaša na ZDA, vendar je stanje pri nas podobno – ne glede na to kje letite, imate dobre možnosti, da je v krogu par milj vzletišče ali letališče, primerno za zasilni pristanek. Naslednjič ko boste planirali ruto, imejte v mislih kje bi lahko po potrebi pristali – če je ruta planirana pametno in na primerni višini, velikokrat ni potrebe po pristajanju v koruzo.

AOPAKo nas letalo prehiteva – PDF

Kratek članek na temo preobremenjenosti v letalu, oziroma kako ravnati, ko nas letalo začne “prehitevati”

AOPA zakaj noben let ni rutinski – PDF

V tem AOPA članku par besed o tem, zakaj nikoli ne smemo pričakovati, da bo naš planiran let rutinski, in zakaj se je vedno potrebno prilagajati okoliščinam.

AOPA – zakaj je dobro vedeti kdo je PIC

AOPA članek, ki lepo ponazarja, zakaj je potrebno pred letom jasno definirati, kateri izmed dveh pilotov na prednjih sedežih je vodja zrakoplova oziroma PIC (ter do kakšnih zapletov lahko pride, če vloge niso definirane).

AOPA – letenje z zakrilci in brez

Tokrat bomo obravnavali letalske nesreče. V priloženem kratkem AOPA članku nekaj besed o tem, zakaj je dobro trenirati tudi pristajanje brez zakrilc, ter kdaj nam to znanje lahko pride prav.

AOPA – analiza helikopterske nesreče (Kobe Bryant – PDF

Zanimiva analiza helikopterske nesreče (Sikorsky S-76B, N72EX), v kateri je lansko leto umrl košarkaš Kobe Bryant, skupaj s še osmimi potniki in člani posadke. Šlo je za tipični primer leta iz VFR v IFR pogoje, in napačno reakcijo oz neupoštevanje procedure v danem trenutku.

Končno poročilo nesreče Ju-52 HB-HOTm – PDF

V tem članku imamo končno analizo nesreče letala Ju-52 HB-HOT, ki se je zgodila v Švici poleti 2018. Glede na to, da tudi sami izvajamo določen procent letenja v Alpah in da je tovrstno letenje dokaj specifično, verjamem da bo prispevek za marsikoga zanimiv. Poročilo vsebuje detajlno analizo samega dogodka, kako in zakaj je do njega prišlo in serijo priporočil, kako se podobnim nesrečam izogniti v prihodnje.

AOPAzakaj je pomemben density altitude – PDF

Kratek članek o tem, zakaj je predvsem v toplejšem delu leta važno, da se zavedamo pomena pojma “density altitude”, in kako ta vpliva na zmogljivosti našega letala.

AOPA Declare an Emergency or Not?

Članke je zbral član Letalskega Centra Maribor – Andrej Dolinar

Tags: , ,

Leave a Comment